27-11-11

Speelgoed en schoenen!

De voorbije week waren we al helemaal in de ban van Sint en Piet.

Op maandag deden we een waarneming van schoenen. We keken naar onze eigen schoenen en naar een aantal schoenen die de juf had meegebracht. Daarna kwamen we tot de conclusie  dat Sint en Piet niets konden brengen in onze klas, omdat er geen schoentje stond. We zochten dan ook een tafeltje, legden er een mooi tafelkleedje op, en plaatsten er een paar schoentjes op. Sint en Piet mogen nu iets lekkers in onze schoen brengen. Op maandag maakten we onze cadeautjes voor de oma's en opa's nog af en mochten ook schilderen aan de schildersezel. De opdracht was: schilder een schoen met wortels er in voor het paard van Sinterklaas. Sommige schoenen hadden wel hele rare vormen, en er werden schoenen geschilderd met 4 wortels er in.

 

IMG_0521.JPG

 

Op dinsdag ontdekten we een heleboel speelgoed in de zak van de Sint. We bekeken alles en ontdekten dat er ook wel raar speelgoed tussen zat. Het was wereldspeelgoed. We leerden dat niet alle kinderen in de wereld zo mooi speelgoed als wij hebben, en dat er zelfs kinderen zijn die hun eigen speelgoed moeten maken van afval om te kunnen spelen. We hadden in de namiddag ook een verstrooide piet in de klas, en die moesten we helpen om al het speelgoed terug op de juiste plaats in de kast te zetten. Het speelgoed dat kon rollen moest bij elkaar, het speelgoed dat kon vliegen, het speelgoed dat kon rijden,....

IMG_0529.JPG

We ontdekten ook verkleedkleren van Sint en Piet in onze klas, en die vielen in de smaak.

Op woensdag was er dan eindelijk ons Grootoudersfeest. De juffen speelden poppenkast en als verrassing dansten we met zijn allen op CHICHIWA. Een knotsgek dansje waar we op het einde onze tong mochten uitsteken. Er werd gesmuld van lekkere pannenkoeken, en onze cadeautjes werden afgegeven.

Op donderdag luisterden we naar een verhaal van Nellie en Cezar. Het was een verhaal met foto's. Nellie en Cezar gingen hun kamer voorbereiden op de komst van de Sint. Opruimen, schoentje zetten, een mooie tekening maken, een wortel voor het paard, een drankje voor Piet,.. In de knutselhoek gingen we aan de slag met ecolineverf. We mochten met deze mooie verf, drie schoentjes schilderen. Daarna keken we in de speelgoedboeken en kozen we drie leuke speelgoedjes om in ons schoentje te plakken.

Na de middag deden we een meetoefening met Sint en Piet. Piet moest bij de Sint geraken en wij moesten meten hoeveel stapjes hij daarvoor nodig had. We maakten gebruik van kleine en grote schoenen en ontdekten dat we van de kleine schoentjes meer stapjes nodig hadden dan van de grote schoenen.

Op vrijdag genoten we opnieuw van een poppenspel. De Piet in ons poppenspel wou ook wel eens een cadeautje van de Sint krijgen. De kinderen moesten hem helpen om een schoentje te zetten en een wortel te knutselen, want die had hij niet. Er werden dan ook heel veel wortels geknutseld. We deden nog een kringgesprekje over wat we wilden vragen aan de Sint, en plotseling vielen er lekkere nic-nac koekjes uit de lucht. Wie zou die toch gegooid hebben?

IMG_0527.JPG

 

 

 

15:39 Gepost door vroni spirinckx | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-11-11

Thema: De krant

 

 

 De krant in de klas!

Een hele week heeft onze klas, de klas van Ko, gewerkt rond kranten. We leerden heel veel over kranten. Zo kwamen we te weten dat er in de krant foto’s staan, maar ook erg veel letters! We leerden wat er zoal in de kranten staat, we leerden wat letters zijn en wat je daar dan mee kan doen. We leerden ook een liedje over de krant en een versje over Nijlpaard en zijn brievenbus. We knutselden ook met kranten.

Nu weten we wel heel goed hoe een krant eruitziet en wat voor leuke dingen je er allemaal mee kan doen. We hebben zelfs een eigen krant in elkaar geknutseld en die ziet er prachtig uit!
                                                                               

IMG_0503.JPG

 

 

Het versje van Nijlpaard!

In de klas hebben we een versje geleerd over nijlpaard en zijn brievenbus. Alle kinderen konden het versje al supergoed opzeggen.

 

NIJLPAARD HEEFT EEN BRIEVENBUS

EN KIJK, HIJ STAAT OP WACHT

TOT OLIFANT, DE POSTBODE

DE POST WEER HEEFT GEBRACHT

SOMS KRIJGT HIJ DAN EEN KRANTJE

OF EEN FOLDER IN DE BUS

MAAR NOOIT EENS EEN KAARTJE MET GROETJES

OF EEN HELE DIKKE KUS!

IMG_0499.JPG

 

We doorbladerden enthousiast een heleboel kranten en haalden er mooie dingen uit om een collage mee te maken.

 

IMG_0496.JPG


 De krantenwinkel!

In de klas maakte Juf Heidi een krantenwinkel. Die vulden we steeds aan met kranten en andere dingen die in een krantenwinkel thuishoren. Hier konden we dan ons krantje gaan kopen. In de krantenwinkel stond ook een tafeltje waaraan we onze krant konden lezen.

 Het land van de grote woordfabriek

 Bij het verhaal van de grote woordfabriek, ontdekten we samen met Florian hoe woordjes gevormd werden. In het land van de grote woordfabriek wordt verteld dat sommige woorden onbetaalbaar zijn. Simpele woorden zijn dan weer goedkoop, maar die kunnen wel met veel gevoel uitgesproken worden waardoor die woorden veel meer betekenis krijgen.

 

IMG_0510.JPG


 Papier maken!

Wist je dat van oud papier en oude kranten ook zelf papier kan maken? Dit is best wel moeilijk maar toch hadden we dolle pret. We dompelden vellen papier onder in water en scheurden het in kleine stukjes. Juf Heidi mixte deze natte stukjes met de mixer tot het een papje werd. Met een zeef schepten we in dit papje en legden het op doek zodat het kon drogen. Wanneer het droog was, konden we zelf op ons papier schrijven en tekenen!

 

IMG_0512.JPG


 Letterspetter!

 Letters hier, letters daar, letters overal! Letters werden getekend op het blad om het dan te versieren met krantensnippers.

 Kleren van kranten!

We waren ook allemaal even krantenkleermakers. We wisten mooie kleren te maken van de kranten. We waren erg creatief en maakten hoeden, jurken en nog zoveel meer.

 

IMG_0328.JPG


 Aan het werk op de computer!

Als echte kenners maakten we een striptekening op de computer voor in onze krant. Het werd een prachtstuk.

 

IMG_0324.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

18:28 Gepost door vroni spirinckx | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-11-11

Thema: Nieuwsgierige Lotje

Na een weekje vakantie, eindelijk ons verslagje van het thema Heksen en Halloween.

Op maandag maakten we kennis met Nieuwsgierige Lotje. Lotje is een hele lieve kleine heks. Ze had in het donker een lichtje gezien. Ze vloog er naartoe, maar viel door het zolderraam. Haar bezem was stuk. Ze was heel verdrietig want ze kon niet meer vliegen. We leerden dan ook een echt toverlied om dingen aan elkaar te plakken, maar de bezem konden we helaas niet maken. De lichaamsdelen werden echter wel overal aan vastgeplakt.

Op dinsdag ging Lotje op bezoek bij de muziekheks. Die kon de bezem van Lotje ook niet maken. Ze kon wel mooie muziek maken, en wij deden allemaal mee. We maakten er een echt orkest van met stokjes, schuddoosjes, belletjes en trommels. We speelden ook een dobbelspel. We moesten met de kleurendobbelsteen rollen en met een vormendobbelsteen.  Daarna moesten we de juiste heksenhoed zoeken. We knutselden ook verder aan onze toverhoed. We mochten hiervoor een blad volkleuren met wasco en er daarna met zwarte verf overgaan. Als alles droog was mochten we er met een priknaald een tekening in krassen.

IMG_0482.JPG

IMG_0493.JPG

Op woensdag mochten we allemaal verkleed naar school komen. (foto's volgen later) We bewonderden elkaar van kop tot teen. We maakten ook kennis met de kookheks. Lotje probeerde ook daar iets lekkers te toveren, maar spinazie met sprinkhanen was toch geen succes. De bezem kon ook niet gemaakt worden door de kookheks. Wij maakten alvast een kookpot en toverden er met glitterlijm lekkere dingen uit.

Op donderdag was het rustig in onze klas. Lotje ging op bezoek bij de slaapheks. We deden dan ook een relaxatieoefening op muziek en sorteerden de slaapkleren van onze slaapheks. De verkleedhoek was ook heel erg in trek.

Op vrijdag kwam er eindelijk een oplossing voor het probleem van Lotje. Lotje kwam bij de knutselheks en die maakte voor Lotje een driedubbeldikke super raketbezem. Daar kon ze weer mee verder vliegen. We lazen ook nog eens het hele verhaal van Lotje voor en reflecteerden over de activiteiten van de voorbije week. Daarna mochten we allemaal genieten van een weekje vakantie. 

Na de vakantie leren we over het thema Familie en grootouders.

IMG_0488.JPG


11:30 Gepost door vroni spirinckx | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |