11-02-12

Thema: Eefje Donkerblauw (kleuren)

Op maandag maakten we in de klas kennis met Eefje Donkerblauw. Eefje is helemaal gekleed in donkerblauw en heeft alleen maar donkerblauwe spullen. Op een dag komt ze koning Goudgeel tegen. Ze worden verliefd en krijgen groene kinderen. Van hun groene kinderen komen er weer andere kleuren van kinderen en zo gaat het verhaaltje verder.

We leerden ook een versje over de kleurentovenaar. Om goed te kunnen toveren kleurden we met ecoline een mooie ster. We mengden de verf en ontdekten nieuwe kleuren. Van de ster maakten we een toverstaf. 

IMG_0428.JPG

Op dinsdag gingen we opnieuw met kleuren toveren. De juf deed in potjes met water wat stukjes crêpepapier in verschillende kleuren. We mochten toverdrankjes maken en ontdekten dat geel en blauw = groen, dat rood en blauw = paars, en geel en rood = oranje.

We speelden ook het verhaaltje van Eefje donkerblauw na. De kroontjes van Eefje donkerblauw werden ook van licht naar donker gesorteerd. 

 

IMG_0427.JPG

woensdag mochten we een dagje thuis blijven en mochten de juffen nog een beetje slimmer gaan worden.

Donderdag luisterden we naar een heel speciaal verhaal: over de blauwe gele rode oranje roze paarse groene bruine grijze appelblauw-zeegroene witte en zwarte wolf.

We kregen ook de opdracht om een kleurenboekje te maken. We moesten verschillende prentjes in de juiste kleur inkleuren. Daarna mochten we ze uitknippen en opplakken op het juiste gekleurde blad. 

We gingen ook op zoek naar verschillende voorwerpen in de klas van de verschillende mengkleuren.

 

IMG_0432.JPG

Vrijdag vertelden we wat we zagen op een mooie plaat met kleurtjes. We gingen nog turnen met Meester Hannes en vertelden over alles wat we deze week hebben geleerd.

IMG_0429.JPG


 

17:33 Gepost door vroni spirinckx | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-02-12

Thema: De vormenmannetjes (vormen)

Maandag bleef de school een dagje dicht wegens de nationale staking.

Dinsdag vlogen we er wel weer onmiddellijk in.

We kregen Cien de cirkel op bezoek. We gingen dan ook op zoek naar allerlei ronde vormen in onze klas. Dit bleek niet zo moeilijk te zijn. Als bewegingsactiviteit kregen we een schildersborstel en mochten allerlei vormen in de lucht schilderen op muziek.

Na de middag leerden we het liedje ri ra rond. Ook de kleuters van juf Mireille deden met ons mee. Hun juf was ziek en dus mochten ze mee komen spelen en werken in onze klas.

 

IMG_0410.JPG

Op woensdag kwam Dries de driehoek op bezoek. We gingen weer op zoek naar driehoekige vormen, maar dat bleek toch net iets moeilijker te zijn. We vonden alleen een stukje kaas in de vorm van een driehoek. We luisterden en keken ook naar een verhaaltje van Nellie en Cezar op de kermis. Hier kwamen ook allerlei vormen aan bod en de kinderen mochten mee helpen raden.

In de knutselhoek gingen we weer aan de slag met de schaar om onze kniptechniek nog te oefenen. We plakten een ronde, driehoekige, rechthoekige vorm op om een vormenmannetje te maken. De armen en benen moesten we zelf knippen. 

IMG_0411.JPG

Op donderdag was juf Mireille nog steeds ziek. We besloten dan ook om in de klas van juf Mireille te blijven zodat de kleintjes in een vertrouwde omgeving bleven. Wij vonden het wel leuk om nog eens in de eerste kleuterklas te spelen en Jules nog eens in de watten te leggen.

We maakten ook een werkblaadje en moesten alle rode voorwerpen zoeken en inkleuren. Als we ze allemaal hadden gevonden kwam er een hartje tevoorschijn.

Ook Vinnie het vierkant kwam op bezoek. We gingen dan ook weer op zoek naar vierkante vormen. Zelfs de kleintjes vonden vierkante spulletjes. We herhaalden ons liedje en maakten muziek met ronde en vierkante muziekinstrumentjes.

In de puzzelhoek speelden we met de grote kralen. Er kwamen mooie kettingen tevoorschijn.

 

IMG_0413.JPG

Op vrijdag gingen we turnen met Meester Hannes. We gingen ook nog een laatste keer op zoek naar vormen. Deze keer naar rechthoekige vormen.

We reflecteerden ook nog eens over de activiteiten van de voorbije week aan de hand van visueel materiaal. Zo beoordeelden we welke activiteiten we leuk vonden en welke niet.

Na de middag zagen we sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen en hebben we een tijdje aan de venster de sneeuwvlokjes staan bewonderen. De kinderen konden niet wachten om naar buiten te gaan. Helaas moesten ze wachten tot de school uit was.


20:22 Gepost door vroni spirinckx | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Thema: De dokter en de tandarts (vervolg)

Op maandag ontdekten we in de tas van de juf verschillende tandenborstels, bekers en tandpasta. We deden er een waarneming van en keken aan de hand van prenten en een concreet voorbeeld hoe we onze tanden goed moeten poetsen. 

We deden ook een stoelendans met tandenborstels en na de middag leerden we een liedje over een wiebeltand. Zo kwam er ook ter sprake waarom we zo goed voor onze tanden moeten zorgen.

In de knutselhoek haalden we de schaar nog eens boven. We mochten tanden knippen uit wit papier en die in een grote mond kleven. De lippen werden met een oude tandenborstel rood geschilderd. 

IMG_0390.JPG

Op dinsdag sorteerden we voedingswaarden. We maakten een groepje met dingen die gezond zijn en goed voor de tanden, en een groepje met ongezonde dingen die slecht waren voor de tanden. De juf haalde ook nog eens de voeldoos boven en we mochten raden welke attributen er voor het tandenpoetsen zich in de doos bevonden.

We speelden ook nog een geluidenspel waarbij we verschillende geluiden moesten benoemen. Zo bootsten we de dokter na die ging kijken of onze oortjes nog goed konden horen.

 

IMG_0376.JPG

Woensdag is onze verhaaldag. We luisterden naar een verhaal van Jaap de Krokodil. Jaap is een krokodil met kiespijn. Hij poetst zijn tanden nooit. Een meisje helpt hem zijn tanden te poetsen en papa de tandarts vult het gaatje in de tand van de krokodil.

We deden ook een vrije schilderoefening en mochten een bacterie schilderen. De resultaten waren zeer origineel.

 

IMG_0394.JPG

 

IMG_0395.JPG

Donderdag gingen we een beetje dieper in op de dagelijkse hygiëne. We herhaalden nog een keertje hoe we onze handen grondig moeten wassen. We keken ook eens hoe de dokter ons kan meten en wegen en keken wie de grootste van onze klas was. Ook de bacteriën werden weer tot leven gewekt aan de schildersezel.

Op vrijdag viel ons dagje turnen een beetje in het water. Onze vervanging juf Cecil werd ook ziek en zo moesten we dus zelf voor wat beweging zorgen. We speelden nog eens lekker wat gezonde spelletjes buiten en werkten lustig verder in onze klas. We luisterden naar een poppenspel en vertelden of we bang waren van de dokter of de tandarts. De woordenschat die we de voorbije twee weken geleerd hadden herhaalden we ook nog een keertje.

IMG_0404.JPG

Michelle trakteerde onze kinderen ook nog op een lekker stukje van haar prachtige kevertaart. Gelukkige verjaardag Michelle!!


20:05 Gepost door vroni spirinckx | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |