20-11-11

Thema: De krant

 

 

 De krant in de klas!

Een hele week heeft onze klas, de klas van Ko, gewerkt rond kranten. We leerden heel veel over kranten. Zo kwamen we te weten dat er in de krant foto’s staan, maar ook erg veel letters! We leerden wat er zoal in de kranten staat, we leerden wat letters zijn en wat je daar dan mee kan doen. We leerden ook een liedje over de krant en een versje over Nijlpaard en zijn brievenbus. We knutselden ook met kranten.

Nu weten we wel heel goed hoe een krant eruitziet en wat voor leuke dingen je er allemaal mee kan doen. We hebben zelfs een eigen krant in elkaar geknutseld en die ziet er prachtig uit!
                                                                               

IMG_0503.JPG

 

 

Het versje van Nijlpaard!

In de klas hebben we een versje geleerd over nijlpaard en zijn brievenbus. Alle kinderen konden het versje al supergoed opzeggen.

 

NIJLPAARD HEEFT EEN BRIEVENBUS

EN KIJK, HIJ STAAT OP WACHT

TOT OLIFANT, DE POSTBODE

DE POST WEER HEEFT GEBRACHT

SOMS KRIJGT HIJ DAN EEN KRANTJE

OF EEN FOLDER IN DE BUS

MAAR NOOIT EENS EEN KAARTJE MET GROETJES

OF EEN HELE DIKKE KUS!

IMG_0499.JPG

 

We doorbladerden enthousiast een heleboel kranten en haalden er mooie dingen uit om een collage mee te maken.

 

IMG_0496.JPG


 De krantenwinkel!

In de klas maakte Juf Heidi een krantenwinkel. Die vulden we steeds aan met kranten en andere dingen die in een krantenwinkel thuishoren. Hier konden we dan ons krantje gaan kopen. In de krantenwinkel stond ook een tafeltje waaraan we onze krant konden lezen.

 Het land van de grote woordfabriek

 Bij het verhaal van de grote woordfabriek, ontdekten we samen met Florian hoe woordjes gevormd werden. In het land van de grote woordfabriek wordt verteld dat sommige woorden onbetaalbaar zijn. Simpele woorden zijn dan weer goedkoop, maar die kunnen wel met veel gevoel uitgesproken worden waardoor die woorden veel meer betekenis krijgen.

 

IMG_0510.JPG


 Papier maken!

Wist je dat van oud papier en oude kranten ook zelf papier kan maken? Dit is best wel moeilijk maar toch hadden we dolle pret. We dompelden vellen papier onder in water en scheurden het in kleine stukjes. Juf Heidi mixte deze natte stukjes met de mixer tot het een papje werd. Met een zeef schepten we in dit papje en legden het op doek zodat het kon drogen. Wanneer het droog was, konden we zelf op ons papier schrijven en tekenen!

 

IMG_0512.JPG


 Letterspetter!

 Letters hier, letters daar, letters overal! Letters werden getekend op het blad om het dan te versieren met krantensnippers.

 Kleren van kranten!

We waren ook allemaal even krantenkleermakers. We wisten mooie kleren te maken van de kranten. We waren erg creatief en maakten hoeden, jurken en nog zoveel meer.

 

IMG_0328.JPG


 Aan het werk op de computer!

Als echte kenners maakten we een striptekening op de computer voor in onze krant. Het werd een prachtstuk.

 

IMG_0324.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

18:28 Gepost door vroni spirinckx | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-11-11

Thema: Nieuwsgierige Lotje

Na een weekje vakantie, eindelijk ons verslagje van het thema Heksen en Halloween.

Op maandag maakten we kennis met Nieuwsgierige Lotje. Lotje is een hele lieve kleine heks. Ze had in het donker een lichtje gezien. Ze vloog er naartoe, maar viel door het zolderraam. Haar bezem was stuk. Ze was heel verdrietig want ze kon niet meer vliegen. We leerden dan ook een echt toverlied om dingen aan elkaar te plakken, maar de bezem konden we helaas niet maken. De lichaamsdelen werden echter wel overal aan vastgeplakt.

Op dinsdag ging Lotje op bezoek bij de muziekheks. Die kon de bezem van Lotje ook niet maken. Ze kon wel mooie muziek maken, en wij deden allemaal mee. We maakten er een echt orkest van met stokjes, schuddoosjes, belletjes en trommels. We speelden ook een dobbelspel. We moesten met de kleurendobbelsteen rollen en met een vormendobbelsteen.  Daarna moesten we de juiste heksenhoed zoeken. We knutselden ook verder aan onze toverhoed. We mochten hiervoor een blad volkleuren met wasco en er daarna met zwarte verf overgaan. Als alles droog was mochten we er met een priknaald een tekening in krassen.

IMG_0482.JPG

IMG_0493.JPG

Op woensdag mochten we allemaal verkleed naar school komen. (foto's volgen later) We bewonderden elkaar van kop tot teen. We maakten ook kennis met de kookheks. Lotje probeerde ook daar iets lekkers te toveren, maar spinazie met sprinkhanen was toch geen succes. De bezem kon ook niet gemaakt worden door de kookheks. Wij maakten alvast een kookpot en toverden er met glitterlijm lekkere dingen uit.

Op donderdag was het rustig in onze klas. Lotje ging op bezoek bij de slaapheks. We deden dan ook een relaxatieoefening op muziek en sorteerden de slaapkleren van onze slaapheks. De verkleedhoek was ook heel erg in trek.

Op vrijdag kwam er eindelijk een oplossing voor het probleem van Lotje. Lotje kwam bij de knutselheks en die maakte voor Lotje een driedubbeldikke super raketbezem. Daar kon ze weer mee verder vliegen. We lazen ook nog eens het hele verhaal van Lotje voor en reflecteerden over de activiteiten van de voorbije week. Daarna mochten we allemaal genieten van een weekje vakantie. 

Na de vakantie leren we over het thema Familie en grootouders.

IMG_0488.JPG


11:30 Gepost door vroni spirinckx | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-10-11

Thema beestjes in het bos: De spin, de slak en de kever

Op maandag bracht de juf haar vriendje Tinneke Lupinneke mee. Het was een dikke bruine spin met harige poten. We moesten niet bang zijn want het was een hele lieve spin. Bij deze deden we dus een waarneming van de spin. Later mochten we tijdens het hoekenwerk de spin van dichtbij bekijken en mochten we er een tekening van maken. De getekende spinnen kregen echter meer dan 8 poten!

We gingen ook buiten spinnen zoeken en leerden een liedje van de spannende spinnen.

IMG_0471.JPG

Op dinsdag kwam Joske de slak op bezoek. We hadden echter een probleem Joske de slak ging lopen en moesten hem daarna ook gaan zoeken. De naaktslak was voor vele kinderen maar een raar beest. We knutselden verder aan onze spinnetjes van kaasdoosjes en het resultaat mocht er zijn. We luisterden ook naar het verhaal de spinnenproef. Het ging over een spin die voor de eerste keer de mensen moest gaan bang maken.

 

IMG_0472.JPG

Op woensdag mochten we een dagje thuisblijven, want dan moesten de juffen weer naar school.

Op donderdag hadden we een extra juf in de klas. Juf Heidi kwam een dagje observeren, want ze komt binnenkort een weekje aan ons les geven. De juf die bracht een heel speciaal verhaal mee. Het was niet in een boekje maar we mochten luisteren en kijken naar een verhaal op de computer. Het was van een spinnetje die het altijd te druk had. Daarna deden we een schrijfoefening op muziek en maakten zo een spinnenweb. Ook juf Heidi speelden een spel met ons. Het was een logiset met olifanten, en we moesten ze per kleur, vorm en grootte sorteren. Niet makkelijk hoor. We mochten ook een slak kleuren en zelf een slakkenhuis schilderen.

IMG_0473.JPG

Op vrijdag luisterden en keken we naar een poppenkastspel van jefke de spin. Jefke de spin was bang van mensen. Maar de kinderen stelden de spin gerust en kwamen allemaal een kus en knuffel geven. Uiteindelijk was hij niet meer bang en kreeg hij een web in de klas waar hij de komende week ook nog mag vertoeven. Meester Hannes was ziek, dus we mochten nog eens extra spelen in onze klas. We keken nog naar Flor de kever die een bezoekje bracht aan onze klas en vertelden over wat we deze week allemaal hebben geleerd.

Volgende week leren we over het thema Heksen en Halloween. Dan komt Nieuwsgierige Lotje de heks op bezoek.

IMG_0476.JPG

14:41 Gepost door vroni spirinckx | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |