16-10-11

Thema: Herfst in het bos!

Op maandag deden we een waarneming van de bomen op ons domein. We bekeken de blaadjes, we voelden aan de schors, we zochten de herfstvruchten die erbij hoorden, en omarmden de bomen om te kijken hoe dik ze wel waren. De bolsters waren niet onze favorieten, want ze prikten in onze vingers. Het woord bolster bleek ook een moeilijk woord te zijn.

We leerden ook een echt herfstgedicht: Oei, wat een weer! We kozen ook enkele vruchten uit om een spel mee te spelen in de voeldoos.

Op dinsdag sorteerden we enkele blaadjes die de juf had laten vallen naar vorm. Daarna werden ze gelegd van licht naar donker en van donker naar licht. Dit bleek ook niet altijd even makkelijk te zijn.

 

IMG_0458.JPG

We maakten ook een handenboom. We mochten en stam schilderen en dan onze handen om daarmee de takken te maken. Hier hadden we veel plezier mee. Na de middag kwam het rijmen aan bod. We mochten rijmwoorden zoeken. Dit was niet voor alle kinderen duidelijk wat rijmen is. We oefenen natuurlijk nog heel vaak.

IMG_0464.JPG

Op woensdag kwamen de mama's en papa's helpen om alle spulletjes te verhuizen naar onze containerklas. Dank u voor alle hulp.

Donderdag ontdekten we onze nieuwe klas, en dat hebben we geweten. We speelden zoals nooit ervoor en wisten niet waar eerst te beginnen. Natuurlijk leerden we nog wel iets. We legden herfstvruchtjes op de weegschaal en keken welke kant de zwaarste was. We luisterden ook naar een verhaal van Dip en Dap die in het bos kastanjes gingen zoeken om iets mee te knutselen. Wij gingen daarna ook aan de slag met blaadjes en mochten hiermee afdrukken maken. we gingen er met wasco over, en maakten afdrukken met verf.

Op vrijdag vertelden we wat we zagen op een grote tekening over de herfst. Er waren paddenstoelen te zien, kabouters, kindjes, blaadjes,...

We herhaalden ons gedichtje nog een keer en gingen turnen met Meester Hannes.

Volgende week leren we over de Spin en de slak.

 

 

 

14:38 Gepost door vroni spirinckx | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-10-11

Thema Paddenstoelen en Kabouters!

Op maandag ontdekten we drie kleine kabouters in onze klas. Ze waren hun huisje kwijt en wij moesten kijken of we het juiste paddenstoelenhuisje vonden. We deden dan ook een waarneming van echte paddenstoelen en bekeken prenten van paddenstoelen die giftig zijn (want daar mogen we niet aankomen). Het juiste huisje was er niet bij, en zo kregen we de opdracht om een paddenstoelenhuisje te knutselen voor onze lieve kabouters.

IMG_0441.JPG

 We leerden ook een liedje over twee kleine kaboutertjes. Op dinsdag speelden we een spel met de dobbelsteen. De juf had 4 kabouters mee in de kleuren: blauw, oranje, geel en paars. We rolden met de dobbelsteen en zochten het juiste aantal kleine kaboutertjes. Die mochten we dan bij een grote kabouter naar keuze leggen, maar wel bij de juiste kleur.

IMG_0444.JPG

Op woensdag luisterden we naar het verhaal van de paddeliefjes en de paddebouters. Dit zijn geen kleine kabouters. Ze lijken er wel op, maar ze wonen niet in de paddestoelen. De paddeliefjes zijn hun beste vrienden. We werkten ook onze paddenstoel af.

Op donderdag sorteerden we paddenstoelen per kleur en van licht naar donker. We vertopten ook een paddenstoel en mochten die gaan zoeken. We luisterden naar muziek en voerden de gepaste kabouterbewegingen daarbij uit. De vriendjes van de derde kleuterklas kwamen voor de laatste keer ook bij ons spelen. We plakten ook een kabouter. Wat was die baard toch zacht!!!

Op vrijdag was de juf er niet, en mochten wij voor een keertje bij juf Griet in de derde kleuterklas spelen. Ook meester Hannes deed weer leuke spelletjes met ons.

Tot volgende week!!! We leren dan over het thema: herfst in het bos!

IMG_0451.JPG

15:24 Gepost door vroni spirinckx | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-10-11

Thema Herfstfruit

De voorbije week leerden we over het thema herfstfruit. We begonnen maandag met de waarneming van een peer. We keken naar de schil, leerden over het klokhuis met de pitten, het steeltje,.. en mochten dan uiteindelijk van die lekkere peren proeven.

We plakten een peer in groen en gele kleur, door middel van papiertjes te scheuren. Voor sommigen onders ons ging dit iets moeilijker.

We leerden ook een leuk liedje: een mandje vol appels

Een mandje vol appels, een peertje in de schil

twee kersen aan een steeltje, je mag kiezen wat je wil.

ik proef een rode appel, jij kiest een groene peer.

de kersen aan een trosje zijn voor een andere keer!!!

 

Op dinsdag kregen we bezoek van de kindjes van Juf Mireille. Omdat de juf ziek was kregen we er een aantal speelvriendjes bij, en trokken we voor enkele dagen terug naar de eerste kleuterklas.

 

IMG_0415.JPG

 We deden samen een waarneming van de appel en mochten ook hier weer van proeven. We gingen ook buiten een kijkje nemen aan de appelboom en ontdekten dat er eigenlijk niet zo veel appels meer aan de boom hingen. We speelden ook een spel waarbij we de j appels en peren op de juiste plaats in de boom moesten leggen. Verder speelden we nog met zoutdeeg en maakten er ook appels van.

 

IMG_0417.JPG

Op woensdag deden we nog een waarneming van de mandarijntjes en vonden dat die er toch anders uitzagen dan de appel en de peer. Ze smaakten ook een beetje zuur. Althans volgens sommige kleuters. Daarna gingen we aan de slag met het schillen en in stukken snijden van appelen. Daarna gingen ze met een beetje suiker en water in een kookpot op het vuur, en toverden we lekkere appelmoes. We smulden ons buikje rond.

Donderdag luisterden we naar een verhaaltje over appelmoes en vertelden we nog bij een vertelplaat over herfstfruit. Ook eens liedje werd nog eens herhaald. Verder genoten we van het mooie weer en konden we naar hartelust fietsen.

IMG_0435.JPG

19:30 Gepost door vroni spirinckx | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |